Hemsida‎ > ‎

Om oss

Malin Henriksson
Jag som driver Gislövs trädgårdar heter Malin Henriksson.


Jag arbetar med det jag älskar; trädgård, mat, det sanna och det vackra. Att inte sträva efter perfektion utan att leva här och nu i det lilla livet. Skönhet finns när vi stannar upp. När vi slutar fundera över hur saker borde vara eller skulle kunna vara. Årstidernas växlingar. Födelse och död. Skönheten i förfallet.


Inspiration kommer från landskapet, naturen. Färgerna i  landskapet, vare sig det är februari eller juli. Stranden, havet och växtligheten. Skönhet kan vi finna överallt, i en vrå i din trädgård, ett nybakat bröd eller i mötet med vänner. Livet formas av de små sakerna och allt hänger ihop.

Maten tillhör det mest ursprungliga och jag tar det på blodigt allvar. Smak, lukt, syn, god mat är mer än summan av sina ingredienser. Det enkla, där råvarorna får spela huvudrollen är det som tilltalar mig mest men tillagas mat med kärlek och respekt brukar allt bli bra.


Jag vill omge mig med saker som jag uppskattar, om det är skönhet eller funktion, eller bara en association.Väcka det vackra i vardagen, leva enkelt och se rytmen i årstiderna, veckor, helger och naturen. Vackra saker som är gjorda med omsorg och med bra material. Proportioner och strukturer. Att aldrig spara på saker till särskilda tillfällen; att omge med vackra saker i vardagen.


Under min uppväxt bodde jag i Simrishamn och tillbringade en stor del av mina tonår med att längta härifrån. Jag ville se världen och hade också illusioner om att jag skulle rädda den.


Jag räddade inte världen men jag såg en bit av den när jag bodde i Paris, London och Hong Kong. Även mitt i äventyret kunde jag längta till Simrishamn. Österlen hade satt sig i själen på mig och präglat mig.


Vi flyttade efter några år hem till Sverige och Stockholm, min man och jag. Staden besöker jag gärna men Simrishamn är alltid hemma. När vi fått båda våra pojkar flyttade vi hem. Våra barn växer nu upp på samma plats där jag och min man växte upp.


Den vackra naturen, det orörda och enkla i landskapet. Människorna som är envisa och klarar sig själv, vare sig de är inflyttade eller bott här sedan generationer. Den lilla staden som blommar upp och somnar allt eftersom människorna i den anpassar sig till årstiderna. Byarna med sina egna starka personligheter. Havet, det alltid närvarande havet, fritt blås och frihet.


Gislövs trädgårdar startade 2013 i byn Gislöv och där fanns vi i två härliga år. Nu ville jag göra mer och lite annorlunda och då föll det sig så att huset familjen just köpt hade alla förutsättningar som behövdes. Efter viss tvekan bestämde jag mig för att leva som lär, förändring leder till spännande utmaningar. Att fortsätta utvecklas är konstant förändring och genom att anamma den förändringen formar man sitt liv.


Arbeta med trädgård och mat är djupt tillfredställande för mig. Ett möte mellan det fysiska, känslomässiga, intellektuella och själsliga. Kroppen får arbeta, ta ut sig och vila. Jag får varje dag se det vackra i världen genom allt det levande i trädgården. Arbetets mer monotona inslag ger möjlighet till eftertanke och kontemplation. För att verkligen försjunka i trädgården eller maten som mer abstrakta koncept ger filosofisk begrundan nya ingångar.


Det vackra finns i det ljusa och i det enkla, i det mörka, i det vardagliga. Även de vissna växterna är sköna. Det perfekta är tråkigt, det är utveckling, förändring, kontraster som skapar intresse och spänning.